TeppoSyvril Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat sinua vastaan ja lopulta sinä voitat.”

Kaikki blogit puheenaiheesta Teatteri

Jättiläinen Malminkartanosta

Kun Pyhimys tahtoo räjäyttää räppinsä lavalle, hän ilmeisesti haluaa näyttää samalla, että näin se tehdään. Ja tekee siis Neljä vuodenaikaa -kiertueen, jonka Kevät osion keikkaa olin todistamassa Tampereella 19.4. 2019 Olen erinäisiä genren keikkoja ollut elämäni varrella ollut näkemässä ennenkin ja yleensä artistit tuntuvat luottavan pelkän sanan voimaan niin vahvasti, ettei lavalta löydy juurikaan muuta kuin mikrofonin takana piilotteleva äijä.

 

TAHTONAINEN

Hiihto on ihanaa. Voisin katsella sitä monta tuntia. Nyt kaksi ja puoli, kun tahtonainen Aikku/Sanna-Jude Hyde lykkii lavalla.

Sini Pesonen on ohjannut Helsingin kaupunginteatterin pienelle näyttämölle Aina Bergrothin kirjoittaman näytelmän TAHTO. Se kattaa mestarihiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen (Sanna-June Hyde) elämästä lähes kronologisesti ensimmäiset neljäkymmentä vuotta. Pohjana on Pekka Holopaisen samanniminen kirja, joka sekin aiheutti paljon puheita.

Suomen suurin näyttelijä

Kun sukunimi on Orjatsalo ja miehellä mittaa lähes kaksi metriä, hän herättää huomiota. Ja kun kyseessä on vielä kansalaissodassa punaisten puolelle asettunut näyttelijä, hän herättää myös ristiriitaisia tunteita: ihailua, vihaa ja kateutta.

Aarne Orjatsalo (1883-1941) oli monen mielestä aikansa suurin suomalainen näyttelijä. Sitä hän oli ainakin kokonsa puolesta (196 cm), mutta oli hän myös aikalaisarvioiden mukaan taitava ja karismaattinen. Orjatsalon ura eteni suurista voitoista suuriin tappioihin. Loppu oli traaginen.

Jussi Parviainen - Jumalan rakastaja

Teatterimies Jussi Parviainen, 62, on kuin kokonaistaideteos, jossa yhtyvät fakta ja fiktio, uskonto ja mahtipontiset elkeet, kauniit naiset ja onnettomat rakkaudet, kalliit autot ja komea julkisivu, joka romahti. Hänen elämänsä on ollut suurta draamaa lapsesta lähtien.

Hauskaa Shajespearea, mutta flow ei syntynyt

Shakespeare ei synnyttänyt flow-tilaa

Kuinkahan paljon ohjaaja, teatterinjohtaja Kari Arffman mahtoi jännittää halutessaan ohjata Helsingin Kaupunginteatterin isolle näyttämölle Marc Normanin &Tom Stoppardin menestysnäytelmän Rakastunut Shakespeare, jota teatterit ympäri maailman olivat kirjailijoilta vaatineet alkuperäisen, mahtavan Oscar-saaliin keränneen elokuvan jälkeen?

Ylpeä kuin jääkärin äiti

Kunnianhimoista teatteria tehdään Helsingin ja muiden suurten kaupunkien ulkopuolellakin, mutta se ei valtakunnallisessa mediassa juuri näy. Hyvä esimerkki on Kauhavaan nykyisin kuuluva pieni Kortesjärvi.

Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuran näytelmän kantaesitys Jääkärin äitee kuuluu ajankohtaiseen Suomi 100-juhlien sarjaan. Näytelmä sai ensi-iltansa viikonloppuna.

Näytelmän lähtökohta on poikkeuksellinen. Se ei keskity jääkäreihin sotakentillä vaan kuvaa ennen kaikkea kotirintaman tunteita ja epätietoisuutta erityisesti äidin silmin.

Onko jotain pyhää, mihin ei saa koskea?

Tämä kirjoitus ei käsittele uskontoa, vaikka pyhiä asioita pohdiskelenkin. Mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä? Onko taiteessa jotain, niin pyhää että siihen ei saa koskea. Yksi todella pyhä asia suomalaisille on Tuntematon sotilas. Kun Louhimies kertoi tekevänsä Tuntemattoman sotilaan, niin oli kuohunta valmista. Saako niin pyhään teokseen koskea, miksi tehdä siitä kolmas versio, ei tule onnistumaan. Nyt kun saatu Tuntematon sotilas ensi-iltaan, niin jokainen voi todeta oliko se onnistunut vai ei. Minut se yllätti täysin ja todellakin positiivisesti.

Canth kuvitettuina klassikkoina

Canth eli Kuvitetut Klassikot Kansallisteatterissa

 

Mitähän mieltä tästä Kansallisteatterin uutuusnäytelmästä Canth Vanhan Liiton rouvashenkilön pitäisi olla? Näytelmän on ohjannut Kaisa Korhonen ja kirjoittanut Seppo Parkkinen, uskollisesti laajaan lähdeaineistoon perustuen. Näytelmä on dokumentin ja fiktion cocktail ja semmoisenaan ylenpalttinen.

 

Kansallisteatterissa pohditaan, onko ryssän pelko on viisauden alku?

”Suurvaltiot ovat gangstereita, pienet valtiot prostituoituja.” Jotenkin tähän suuntaan tokaisee avainhenkilö Juha Jokelan tuoreessa näytelmässä Sumu. ”Venäjän pelko on komedian alku”, otsikoi puolestaan HS eilen keskiviikkona.
Asiasta siis piti ottaa selvää.
Juha Jokela, Kansallisteatterin kotikirjailija, on tehnyt taas hulvattoman monitasoisen trillerikomedian joka pläjäyttää lavalle ja hejastaa kankaallekin ikiomat ryssäpelkomme.

Julkaise syötteitä