TeppoSyvril Ensin he ovat välinpitämättömiä, sitten he nauravat sinulle, seuraavaksi he taistelevat sinua vastaan ja lopulta sinä voitat.”

Kaikki blogit puheenaiheesta Saksa

Venäjän Itä-Preussi, osa IV

Kaipasin Norjan-matkani jälkeen taas pientä taukoa pohjoismaisesta hintatasosta ja suuntasin Gdanskista käsin Kaliningradiin venäläisen kaverini vieraaksi. Ylitin nyt ensi kertaa rajan Puolasta Venäjälle ja matkustin koko matkan paikallisella Zelenogradsk Transin kasaribussilla vain 700 ruplan eli noin 9 euron hintaan. Suuntasimme tällä kertaa Königsbergistä käsin Baltijskin eli Pillaun satamakaupunkiin valokuvaamaan, kalastusreissulle Pionerskin eli Neukuhrenin rannikoille ja vapunviettoon kaupungin paraatikaduille.

Puolan Itä-Preussi

Kirjoitin pari vuotta sitten seikkailuistani Venäjän Kaliningradin alueella, joka tunnettiin aikoinaan historiallisen Itä-Preussin pohjoisosana.

Toruń, Chełmno & Chełmża

Matkustin taas viikonlopuksi Gdanskin ulkopuolelle. Tällä kertaa kohteekseni valikoitui parin tunnin bussimatkan päässä sijaitseva Torun, johon Polskibusin menopaluuliput sai viikon varoitusajalla vain 15 eurolla. Halvempiakin hintoja olisi toki tarjolla, jos liput ostaisi tarpeeksi ajoissa ennakkoon, mutta liika suunnittelu ei tee aina hyvää kaikkien arjen kiireiden keskelle. Torunistakaan en selvittänyt etukäteen muuta kuin sen, että kaupungissa tehdään Puolan parhaita piparkakkuja, ja ulkoistin täten muun tiedonvälityksen Couchsurfingista löytämälleni majoittajalle.

Saksalainen Kauhavan työväentalolla

Saksalais-suomalainen Roman Schatz koki elämänsä järkytyksen Kauhavan työväentalolla joitakin vuosia sitten. Hän joutui omien sanojensa mukaan rahapulassa juontamaan paikallisen Oktoberfestin.

Kauhavan keikka oli Schatzin juontajauran ehdoton aallonpohja. Kauhavalaiset juhlijat, joiden joukossa saattoi olla muutama lapualainenkin, saapuivat valmiiksi humalassa traktoreillaan ja opettivat juontajan heti kättelyssä talon tavoille huutamalla: Suus kii kun mulle puhut!

Hitlerin tabut - 28 pilleriä päivässä

Kun on lukenut uskomattoman kirjan Hitlerin huumeiden käytöstä, herää väistämättä kysymys, millaisten pillereiden ja piristeiden voimalla maailmaa nyt hallitaan. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjat ovat niin rankkoja, että ei niitä seitsemänkymppinen vie läpi ihan kaurapuurolla ja kahvilla.

Venäjän Itä-Preussi, osa III

Kuurinhaffin laguuni Liettuan ja Kaliningradin alueen välissä oli aikoinaan kansainvälisesti suosittu lomakohde. 1800-luvulta alkaen Preussin kuningaskunnassa rakennettiin lukuisia huviloita ja parantoloita Itämeren kauniille rannikkoalueille. Rauschen, Neukuhren ja Cranz tulivat tunnetuiksi viihtyisinä ja moderneina puutarhakaupunkeina ja niiden talous perustui turismin ohella kalastukseen. Nykyään kaupungit tunnetaan Svetlogorskina, Pionerskina ja Zelenogradskina ja niiden kaduilla kuulee saksan sijasta pääasiassa venäjää.

Venäjän Itä-Preussi, osa II

Palasin taas historiallisen Itä-Preussin alueelle. Pääkaupunki Königsbergin sijasta matkani pääkohteeksi valikoitui tällä kertaa maailmankuuluista juustoista tunnettu Tilsit. Matkustin vuonna 1289 perustettuun rajakaupunkiin Liivinmaan ja Kuurinmaan kautta, kulkien halki Liettuan suuriruhtinaskunnan muinaisten metsien ja ylittäen Memeljoen Preussin kuningatar Luisen siltaa pitkin.

Joulurauhaa

I maailmansotaa käytiin tarkalleen 100 v sitten. Euroopassa taistelut olivat jakaantuneet kahdelle ilmansuunnalle: lännessä pohjoiseen Ranskaan, idässä Puolan alueelle. Saksa oli ajautunut aikomustensa ja tahtonsa vastaisesti kahden rintaman sotaan, kun Ranska ei kukistunutkaan muutamassa viikossa, kuten oli suunniteltu, ja Venäjän vastainen rintama vaati osansa miehistä ja resursseista.

Venäjän Itä-Preussi

Venäjälle kuuluva Kaliningradin alue on hieman alle miljoonan asukkaan eksklaavi Puolan ja Liettuan välissä. Alue käsittää historiallisen Itä-Preussin alueen pohjoisosat Liettuan Klaipedaa lukuun ottamatta ja sen pääkaupunki Kaliningrad tunnettiin toiseen maailmansotaan asti saksalaisena Königsberginä.

Saksalainen puuro

Palasin viikonmittaiselta saksanturneelta. Matka onnistui 90 %:sti. Ettäkö mihinkä se kymmenen rosenttia katosi. No – minäpä selvitän. Isä- Otto aikanaan anto matkaevääksi ohjeen ”Elä myöhästy ruokapöövvästä ja syö aennaa kun tarjottaan”. Enkä oo myöhästynnä ja aennaa ee oo tarjottu. Olin menomatkalla Helsingissä pari yötä siskon ja lankomiehen luona. Mikä voes olla mukavempoo kun herätä ennen aamupissillä käyntiä puurokattilan kolinaan. Oikein. Ei kerralla mikkään. Marjoja latjasin puuron päälle niin, että viellää ilettää.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä